διατροφή τρόφιμα λαογραφία αθλητισμός

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Πως Ξεπερνάμε τη Στασιμότητα κατά την απώλεια Bάρους(Plateau)

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της απώλειας  βάρους, μια γρήγορη πτώση είναι αναμενόμενη. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν μειωθούν οι καθημερινές θερμίδες, το σώμα αναπληρώνει  την απαραίτητη ενέργεια αρχικά με την απελευθέρωση της από τις αποθήκες  του γλυκογόνου που αποτελούν μια μορφή αποθηκευμένων υδατανθράκων  στους μυς και το συκώτι. Το γλυκογόνο όμως  αποτελείτε εν μέρη από  νερό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν το γλυκογόνο καίγεται για απελευθέρωση ενέργειας, να αποδεσμεύεται  νερό, με αποτέλεσμα ή απώλεια βάρους να είναι κυρίως νερό. Αυτό το φαινόμενο ωστόσο είναι προσωρινό και αντιπροσωπεύει το πρώτο χρονικό διάστημα της δίαιτας.
Όταν χάνεται βάρος μαζί με την απώλεια λίπους υπάρχει  μοιραία και απώλεια μυϊκού ιστού. Ωστόσο οι μύες βοηθούν στο να κρατήσετε υψηλό το ρυθμό με τον οποίο καίτε θερμίδες (μεταβολισμός) . Έτσι, όταν χάνετε βάρος, μειώνεται ταυτόχρονα και ο μεταβολισμός σας προκαλώντας το φαινόμενο απώλειας λιγότερων θερμίδων συγκριτικά από ότι καίγατε όταν ήσασταν βαρύτερος.
Ο αργός μεταβολισμός   επιβραδύνει την απώλεια βάρους ακόμα κι αν τρώτε τον ίδιο αριθμό θερμίδων που πριν λίγο διάστημα σας βοήθησε να χάσετε βάρος. Συνεπώς  όταν οι θερμίδες που καίτε είναι ίσες με τις θερμίδες που τρώτε, θα φτάσετε στο γνωστό plateau.
Για να χαθεί περισσότερο βάρος, θα πρέπει είτε να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα ή να μειώσετε τις θερμίδες που τρώτε. Χρησιμοποιώντας την ίδια προσέγγιση που εργαστήκατε αρχικά μπορείτε απλά  να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας, αλλά δεν θα οδηγηθείτε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Όταν φτάσετε σε ένα plateau, μπορεί να έχετε χάσει όλο το βάρος  με το τρέχων σχέδιο διατροφής και άσκησης που ακολουθείτε. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν είστε ικανοποιημένος με το τρέχον βάρος σας ή αν θέλετε να χάσετε περισσότερο, οπότε θα πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας για την επιπλέον απώλεια βάρους.

Αν είστε αποφασισμένοι να χάσετε περισσότερο βάρος τότε δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να προχωρήσετε πιο πέρα από το plateau:


  • ·         Επανεκτιμήστε  τις συνήθειές σας Κοιτάζοντας τη ποσότητα φαγητού και τη δραστηριότητα  σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε χαλαρώσει τους κανόνες, αφήνοντας τον εαυτό σας με μεγαλύτερες μερίδες ή λιγότερη άσκηση κάτι που  είναι πολύ πιθανό
  • ·         Κόψτε περισσότερες θερμίδες με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα σας θέσει κάτω από 1.200 θερμίδες ημερησίως. Λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα μπορεί να μην είναι αρκετές για να σας κρατήσουν μακριά από την συνεχή πείνα η οποία αυξάνει τον κίνδυνο  υπερφαγίας.
  • ·         Αυξήστε την προπόνηση σας μέσω αύξησης του χρόνου και της έντασης. Επίσης προσθέστε ασκήσεις, όπως η άρση βαρών για την αύξηση της μυϊκής μάζας που θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
  • ·         Εισάγετε  περισσότερη δραστηριότητα μέσα  στην ημέρα σας.  Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα καθ 'όλη την ημέρα περπατώντας περισσότερο και χρησιμοποιώντας  το αυτοκίνητό σας λιγότερο.




Το φαινόμενο  στασιμότητας κατά τη διάρκεια  απώλειας βάρους όταν ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα  είναι φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με ορμονικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Θεωρείστε το ως ένα σήμα του σώματος  ότι ήδη έχετε πάει πολύ καλά και απλά  χρειάζεται μια αναπροσαρμογή στο διαιτολόγιο  και στην καθημερινή σας δραστηριότητα. Προτού  όμως σκύψετε με ενδοσκοπική διάθεση ώστε να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις, βεβαιωθείτε ότι το τελευταίο διάστημα δεν έχετε παρεκκλίνει σε σημαντικό βαθμό από το προϋπάρχον πλάνο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου