διατροφή τρόφιμα λαογραφία αθλητισμός

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Φάτε για το Επιγένωμα σας



Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μάθoυν  αν αυτό που τρώνε  επηρεάζει τα επιγενετικά σήματα που ελέγχουν σημαντικά γονίδια, όπως για παράδειγμα εκείνα που εμπλέκονται στον καρκίνο.

Η σχέση μεταξύ επιγενετικής και  καρκίνου δεν είναι σαφής, αλλά τα καρκινικά κύτταρα έχουν γενικά  χαμηλά επίπεδα μεθυλίωσης του DNA που αποτελεί βασικό επιγενετικό μηχανισμό. Η μεθυλίωση μπορεί να σβήσει ζωτικά γονίδια και να συμβάλλει στην ανάπτυξη  καρκίνου. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν δώσει μια ολόκληρη λίστα με  διατροφικές χημικές ουσίες όπως το  αλκοόλ και τον ψευδάργυρο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μεθυλίωση και την ευαισθησία στο καρκίνο. Για παράδειγμα, μια δίαιτα χαμηλή σε φολικό οξύ έχει  συνδεθεί με την υπερβολική μεθυλίωση σε ορισμένα γονίδια.

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη  διατροφής και καρκίνου η EPIC που  περιλαμβάνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αποκαλύψει κάποιες από τις συνδέσεις μεταξύ τροποποιητών μεθυλίωσης  και κινδύνου για  καρκίνο.

Ωστόσο τίθεται το ερώτημα  ποιές απόδειξης υπάρχουν  ότι ορισμένες ενώσεις στη διατροφή μπορεί να επηρεάσουν επιγενετικούς  μηχανισμούς σε γονίδια;
  
Μια γρήγορη σάρωση της επιστημονικής βιβλιογραφίας αποφέρει αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη  ασθενών με  καρκίνο στομάχου συνδέονται με μεθυλίωση ενός σημαντικού γονιδίου με την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού και σταυρανθή λαχανικά. Άλλοι ερευνητές έχουν συνδέσει το φολικό οξύ και την πρόσληψη αλκοόλ με μεθυλίωση σε ορισμένα βασικά γονίδια που εμπλέκονται στον καρκίνο του εντέρου. Μεθυλίωση ενός γονιδίου που εμπλέκεται σε καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνδέεται επίσης με χαμηλά διαιτητικά επίπεδα φολικού οξέος.
Έτσι, εάν είστε πρόθυμοι να φροντίσετε το  επιγενετικό σας προφίλ, τότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε  τρόφιμα που παρέχουν  δομικά στοιχεία για μεθυλίωση στο σώμα σας. Για παράδειγμα, φυλλώδη λαχανικά,  μπιζέλια και  φασόλια, ηλιόσποροι και  συκώτι είναι καλές πηγές φυλλικού οξέος.
Για να ενισχυθεί η  πρόσληψη μεθειονίνης(βασικό αμινοξύ) μπορείτε  να δοκιμάσετε σπανάκι, σκόρδο, φιστίκια Βραζιλίας, φασόλια ή τόφου. Και αν έχετε όρεξη για κάτι μη-χορτοφαγικό καταναλώστε κοτόπουλο, βοδινό κρέας και  ψάρια πού είναι εξαιρετικές πηγές. Για τον ψευδάργυρο καταναλώστε ένα πιάτο με  στρείδια, ενώ αν είστε σε μια άκρη της θάλασσας,  ρουφήξτε βιταμίνη Β12 από τα ψάρια. Εναλλακτικά, δοκιμάστε  τυρί,  γάλα,  κρέας και άφθονο συκώτι.
Τέλος, αν ψάχνετε  κάτι για να γλιστρά καλύτερα  το γεύμα σας, το κόκκινο κρασί φαίνεται  μια καλή επιλογή, δεδομένου ότι η ρεσβερατρόλη που διαθέτει σε αφθονία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και την επιβράδυνση της γήρανσης.
Ωστόσο μην το παρακάνετε, μιας και πολλά φθηνά κρασιά  περιέχουν  βεταΐνη,  που μπορεί να επηρεάσει την φυλλικό  οξύ στον οργανισμό, καταστρέφοντας μοτίβα μεθυλίωσης. Ίσως είναι καλύτερα να σταματήσετε  σε ένα ποτήρι Και μη σκεφτείτε καν για  μεταγευματικό τσιγάρο, εκτός από την καταστροφή του DNA που θα κάνετε, ορισμένες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να αλλάξουν επιγενετικά σήματα ( διπλό το  χτύπημα για πρόκληση καρκίνου).

Μέχρι να καταλάβουμε περισσότερα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και επιγενετικής, η καλύτερη συμβουλή φαίνεται να είναι να καταναλώνετε  πράσινα λαχανικά, να περιορίσετε την πρόσληψη αλκοόλ  και να τρώτε συκώτι!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου