διατροφή τρόφιμα λαογραφία αθλητισμός

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Σελήνιο ο δορυφόρος του σώματος



Το σελήνιο (λατινικά: selenium) είναι το χημικό στοιχείο με χημικό σύμβολο Se, η ονομασία του (διεθνώς) προέρχεται από την ελληνική λέξη Σελήνη, δηλαδή την αρχαία ονομασία του δορυφόρου της Γης και της ομώνυμης θεάς του, κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία και θρησκεία. Ανακαλύφθηκε το 1817 από τον Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους (και όμως είναι ένα άτομο), που σημείωσε επιπλέον την ομοιότητα του νέου (για τότε)
στοιχείου με το τελλούριο, που είχε ανακαλυφθεί νωρίτερα, και του οποίου η ονομασία προέρχεται από τη λατινική λέξη «tellur», που στα ελληνικά σημαίνει «Γη». Καλά ως εδώ, αλλά στη διατροφή ποιος είναι ο ρόλος του;

 Αφού τελειώσαμε από τα χημικά μου ας πάμε στη σημασία του. Το σελήνιο λοιπόν λειτουργεί  ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητο για το σώμα μας ώστε να δημιουργήσουμε γλουταθειόνη που είναι σημαντικότατος αντιοξειδωτικός παράγοντας.
Για το λόγο αυτό, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο μπορεί να υποστηρίξει την αποτοξίνωση και να βοηθήσει  όργανα όπως το ήπαρ και ο θυρεοειδής. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν σημαντική συσχέτιση κατανάλωσης του και πρόληψης ασθενειών όπως ο καρκίνος(3, 4).
Συμπτώματα έλλειψης σεληνίου περιλαμβάνουν τις παρακάτω κλινικές καταστάσεις :

  •   δυσλειτουργία του θυρεοειδούς

  •    Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

  •    Στειρότητα στους άνδρες και τις γυναίκες

  •    Κατάθλιψη

  •    Καρδιακές ασθένειες

  •   Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

 Ανεπάρκεια σεληνίου  γενικά εμφανίζεται σε περιοχές όπου το έδαφος δεν περιέχει πολύ σελήνιο, όπως ορισμένες περιοχές της Κίνας. Μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μυϊκή αδυναμία. Το RDA(Συνιστώμενη ημερήσια Δόση)  για το σελήνιο είναι 55 mcg / ημέρα.
Τροφές στην Ελλάδα που θα το βρείτε:
1.  Brazil nuts με 6-8 καρπούς είστε υπερκαλυμμένοι(554 mcg) ενώ υπάρχει σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ξηρών καρπών με τιμή 4 euro τα 150 gr τα βιολογικά καλύτερα 

2.    Κιτρινόπτερος Τόνος 3 oz(ουγγιές) δηλαδή 84 gr δίνουν 92 mcg. Απλά αγοράστε μια κονσέρβα τόνου με αλατόνερο

3.     Σαρδέλλες(ελληνικότατο) με 64 mcg οι 3 oz
 
4.    Αρκετά λιγότερη ποσότητα θα βρείτε στη γαλοπούλα, κοτόπουλο, αυγά και σπανάκι.

Αν αποφασίσετε να το χρησιμοποιείτε σε μορφή συμπληρώματος πράγμα που είναι παράλογο εφόσον υπάρχει σε αφθονία σε συγκεκριμένα τρόφιμα, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι  μερικά από τα φάρμακα που παίρνετε μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το σελήνιο. Για παράδειγμα, σισπλατίνη, ένα φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.

Βιβλιογραφία:
2.    Selenium- and zinc-deficient cardiomyopathy in human intestinal malabsorption: preliminary results of selenium/zinc infusion.Frustaci A1, Sabbioni E, Fortaner S, Farina M, del Torchio R, Tafani M, Morgante E, Ciriolo MR, Russo MA, Chimenti C. Eur J Heart Fail. 2012 Feb;14(2):202-10. doi: 10.1093/eurjhf/hfr167. Epub 2011 Dec 20.
3.     Selenium-rich foods: a promising approach to colorectal cancer prevention.Hu Y1, McIntosh GH, Young GP. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):165-72.
4.    Bioavailability of selenium from foods.Finley JW1. Nutr Rev. 2006 Mar;64(3):146-51.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου