διατροφή τρόφιμα λαογραφία αθλητισμός

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μακροβιοτική Διατροφή

Η μακροβιοτική διατροφή είναι μια διατροφική φιλοσοφία που επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών με βάση την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, το κλίμα, την εποχικότητα των καλλιεργειών, την ηλικία, το φύλο και τη γεωγραφία μεταξύ άλλων παραγόντων. Στη πραγματικότητα Δεν υπάρχει μια μοναδική διαιτητική αγωγή καθώς  η δίαιτα βασίζεται σε μια ποικιλία μεταβλητών, οι οποίες λαμβάνουν πολλές μορφές. Βασικές αρχές της μακροβιοτικής διατροφής είναι η μείωση των ζωικών προϊόντων, η κατανάλωση τοπικών φαγητών ανάλογα με την εποχικότητα τους καθώς και γεύματα με μέτρο. Άλλες μορφές της δίαιτας ενσωματώνουν αρχές από αρχαϊκά ιατρικά συστήματα, όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική στην οποία γίνεται προσπάθεια να εξισορροπήσει τα προβαλλόμενα στοιχεία Γιν και γιανγκ των τροφίμων.
Ιστορικά  ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο μακροβιοτική στο πλαίσιο των τροφίμων και της υγείας ήταν το 1797 ένας Γερμανός γιατρός με το όνομα hufeland στο βιβλίο του "Η τέχνη της παράτασης της ανθρώπινης ζωής". Σύμφωνα με τον Hufeland η μακροβιοτική είναι μια ιατρική φιλοσοφία σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι άλλες  θεραπευτικές καθώς Δήλωσε, «Η ιατρική τέχνη πρέπει να εξετάσει κάθε ασθένεια ως ένα κακό που δεν μπορεί να απομακρυνθεί πολύ σύντομα. η μακροβιοτική από την άλλη πλευρά, δείχνει ότι πολλές ασθένειες μπορεί να είναι το μέσο για την παράταση της ζωής>>.
Οι οπαδοί της παραδοσιακής μακροβιοτικής προσέγγισης πιστεύουν ότι τα τρόφιμα και η ποιότητα των τροφίμων επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία, την ευημερία και την ευτυχία. Επιπλέον θεωρούν ότι ένα παραδοσιακό τρόφιμο  έχει περισσότερες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία από τα υπόλοιπα . Η σύγχρονη μακροβιοτική προσέγγιση προτείνει την επιλογή  τροφίμων που είναι λιγότερο επεξεργασμένα ενώ ο στόχος της   είναι ο άνθρωπος να είναι ευαισθητοποιημένος στις πραγματικές επιπτώσεις των τροφίμων στην υγεία και την ευημερία, αντί να ακολουθεί  διατροφικούς κανόνες . Οι Διατροφικές οδηγίες ωστόσο βοηθούν στην ανάπτυξη ευαισθησίας και διαίσθησης  για το τι διατηρεί την υγεία και την ευεξία. 

Η Ιαπωνική μακροβιοτική δίνει έμφαση στα τοπικά δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά, φύκια, προϊόντα σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και φρούτα. Όλα συνδυάζονται σε γεύματα σύμφωνα με την αρχαία κινεζική αρχή της ισορροπίας γνωστή ως Γιν και γιανγκ. Δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, ζυμαρικά όπως φαγόπυρο (Soba), ποικιλία από μαγειρεμένα και ωμά λαχανικά, τα φασόλια και τα προϊόντα σόγιας, καρυκεύματα, ψάρια, ξηροί καρποί και σπόροι.
Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα ο ιάπωνας στρατιωτικός γιατρός Sagen Ishizuka απέκτησε μεγάλη φήμη βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακάμψουν από σοβαρά προβλήματα υγείας τους. Εκτέλεσε πολλές  δοκιμές και δημοσίευσε δύο μεγάλους τόμους από τα έργα του. Η θεωρία του αναφέρει ότι μια φυσική διατροφή στην οποία τα τρόφιμα που καταναλώνονται βρίσκονται στην  εποχή τους  και δίδεται επιπλέον προσοχή στη σωστή ισορροπία καλίου και νατρίου, όξινων και αλκαλικών οδηγεί σε καλή υγεία.
Γενικά τα στοιχεία και η βιβλιογραφία είναι ατελείωτα και περεταίρω εμβάθυνση ξεφεύγει από το σκοπό μας, ωστόσο μπορούμε με σύνεση και κριτική σκέψη να κρατήσουμε κάποια βασικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στη καθημερινότητα  δίνοντας κάποιες βασικές αρχές ή λύσεις.

  • ·        Η κεντρική ιδέα της μακροβιοτικής για διατροφή όσο το δυνατόν με ακατέργαστα τρόφιμα δεν αποτελεί κάποια παράξενη δοξασία guru και επιπλέον δεν  χρήζει ιδιαίτερης επιστημονικής τεκμηρίωσης δεδομένου ότι  Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία και μελέτες που καταστούν σαφές ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης καθώς και οι (καλοί) μικροοργανισμοί των τροφίμων δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό και το εντερικό μικροβίωμα.

  • ·        Η βασική αρχή της μακροβιοτικής για χρησιμοποίηση τροφίμων ανάλογα με την γεωγραφική διαθεσιμότητα και την εποχικότητα επίσης βρίσκεται  στα πλαίσια της κοινής λογικής και μάλλον είναι κάτι αυταπόδεικτο. Μην ξεχνάμε και τη ελληνική λαϊκή ρήση ‘κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο'. Όπως και ο Εσκιμώος δεν έχει πρόσβαση σε ελαιόλαδο έτσι  ιστορικά και ο Έλληνας τα Ω3 λιπαρά δεν τα απορροφούσε από Νορβηγικό Σολωμό αλλά από σαρδέλα και σκουμπρί.

  • ·        Τέλος η χρήση βιολογικών προϊόντων όπου αυτό είναι εφικτό  ειδικά στην εποχή μας μπορεί να και επιτακτική ανάγκη.  Τα ξερά κρεμμύδια για παράδειγμα προερχόμενα από οικολογικά επιβαρυμένες γεωγραφικές περιοχές, δεν είναι δύσκολο να τα αναζητάμε στα βιολογικά τρόφιμα δεδομένου ότι η διαφορά τιμής είναι πολύ μικρή .


Το κεντρικό συμπέρασμα για άλλη μια φορά είναι ότι η διατροφή όπως και η ζωή  είναι στα χέρια μας. Ας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα μακριά από υστερίες και μαγικά φίλτρα αναλογιζόμενοι ότι πριν από τη γνώση, την επιστήμη,τις βαρύγδουπες θεωρίες βρίσκεται η κοινή λογική  που συνήθως αν δεν είναι καλυμμένη από εμμονές θα λειτουργεί σχεδόν πάντα προς όφελος μας, μέσω της κριτικής σκέψης που αποτελεί και το αιώνιο εξελικτικό μας όπλο.

Labu apetīti!!!



https://en.wikipedia.org/wiki/Macrobiotic_diet
http://www.kushiinstitute.org/what-is-macrobiotics/
http://www.webmd.com/diet/a-z/macrobiotic-diet
http://www.ohsawamacrobiotics.com/macrobiotics/what-is-macrobiotics
http://www.macrobiotics.co.uk/foodlist.htm













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου